Svenskt mat eller annat?

Det är inte så lätt att veta när man går där i affären och letar, trots att jag lusläser på förpackningarna. Visste du att Mellanbregott kan vara gjord på tysk, finsk eller dansk grädde vissa tider på året när det är ont om gräddråvara. Speciellt kring jul när alla ska baka på riktigt smör. Jag ringde till Arla och frågade. LRF har lanserat en mobil app för att underlätta för konsumenten. Söker du Bonde på köpet kan du hitta, och ladda ner, den. Kul grej...men om jag ska vara lite kritisk så är den rätt usel Långt ifrån alla varor är inlagda, och då vet man ändå inte vad man lägger i varukorgen. Så jag fortsätter att lusläsa paketen för att få råvaror från Sverige...och gärna lokalt...i den mån det går.

Pressat glas är poppis på loppis

 
Jo, Pressglas har verkligen fått ett uppsving. Inredningsdesigners och trendspanare är överens – glas är fint. Glas ska det vara. Vid det gamla Eda Glasbruk träffades under veckan glasintresserade från hela Värmland för att få sitt glas värderat. – Värdet på glas är svårt att bedöma eftersom det alltid måste finnas minst två intressenter av ett föremål för att värdet ska öka. Mycket handlar om affektionsvärdet. Många familjer i Eda har glas ståendes hemma i skåpen, och har växt upp med glas från Eda. För dem är inte värdet så stort. Men för den som är intresserad är värdet högt. Pressat glas och är eftertraktat bland secondhand intresserad och det är verkligen något det finns gott om på loppis. På 30-talet producerade glasbruken i Sverige mängder av glas. Tanken med detta var att vanligt folk skulle kunna duka fint med glasfat på fot och skålar med vackra mönster. Det var annars inget vanligt folk var bortskämda med. Trä och tenn var allmogens material.

Självporträtt

 
På Kyrkeruds Folkhögskola instruerade Lena Andersson Hautoniemi sin elever hur de skulle göra för att måla ett självporträtt. Det inspirerade mig till att göra mitt eget självporträtt. Fast nu blev det ju inte speciellt likt. Kanske hornen som jag har ibland...om du frågar min familj.