Så är Morbror Erks hus tomt

För ett år sedan kom vi in i en tidskapsel då Morbror Erk gått bort.
Det var ett magiskt ögonblick att kliva rätt in i början på förra seklet. Ett år senare är huset urplockat och sålt. Så fort sakerna flyttades från sina platser, trots att de då stod kvar i huset, var magin borta.
Idag är det sålt och de nya ägarna ser fram emot att renovera och återställa huset. Ett sådant hem kommer jag säkert aldrig att få uppleva igen.

VAd gjorde tomten på midsommar?

Ja, inte tog han en snaps till sillen. Är man auktoriserad tomte i Svenska Tomtegillet och en av 40 i Sverige, då riskerar man inte titeln för en liten nubbe. Nej, då ska man vara ett gott föredöme för alla. Inte dricka, inte vara ful i mun och inte vara dum mot andra. Då åker man ut. Så det så. Vad gjorde då tomten? Jo, han tog med sig tomtemor och åkte till Dömle Herrgård för att planera Tomte-Hälja sista helgen i oktober...och för att äta en god middag.

Line Suomalainen - kvinna av kväne

När jag kommer på besök sitter hon framför utespisen och lägger på ved för att kaffet ska hålla sig varmt. Vi sitter ute på gården och de 20 små hundarna far kring benen. Hon är kvinnan av kvänefolket från norra Norge som sålde allt hon hade för att flytta ner till Sillerud i Årjäng och gå på konstskola.
– Livet går så fort och du blir bara nödd till att hänga med, säger Line. Jag är kvänsk. Pappa var same och mamma var finsk. Under andra världskriget föstes finnarna över från Ryssland och hamnade i norskt sameland. Kväner är den folkgrupp som bor allra längst upp i Norra Skandinavien.

Många spännande möten blir det på mitt jobb på Länstidningen Väörmlandsbygden. Jag trivs med det.