Omväxlande frilansliv

Var det någon som sa.

Jo, det stämmer och det gör det alldeles extra intressant.
Ibland skriver jag, ibland gör jag bilder, ofta arbetar jag för att andra ska våga växa lite, eller tro på det de drömmer om.

I går kväll var jag med och var extra lärare vid den fortsättningskurs i datakunskap som Affärsnätverket Julianorna arrangerar. Vi hade en kurs i höst och intresset var stort, så nu kör vi en utökad variant där även andra deltagare är med. Deltagarna är sååå duktiga, flitiga och vetgiriga. Roligt och lärorikt. Jag lärde mig också en del nya kommandon som jag glömt att de fanns.

Mitt motto: Att lära en ny sak varje dag....om än så litet.

Prestationsmotivation med Fogdö

Måndag = bra dag.

Bäst var den absolut på kvällen då jag gick på en föreläsning som Värmlands Idrottsförbund och SISU Idrottsbildarna bjöd på. Föreläsarna var den tidigare slalom åkaren Thomas Fogdö och psykologen Johan Plate.
Hela kvällen handlade om att ändra perspektiv, se positivt på det som händer (så lätt när allt rasar omkring en och verktygshögarna ligger på rad....men okej då.).

Hur blir man framgångsrik? Hur skapar man och bibehåller positiva prestationsmiljöer?

"Det finns ingen gräns för den psykiska prestationen.
Det finns ingen gräns för den fysiska prestationen.
Det är din bild av vad som är möjligt som styr prestationen.
Och den bilden påverkar du i hög grad själv."

Känn på hur den karamellen känns.

Hundraåringarna blir bara fler och fler

I Grums har vi två som fyllt hundra och lite till.
I tidningarna skriver de om att antalet svenskar som får fira tresiffrig födelsedag är tio gånger fler än för 40 år sedan. Drygt 1 600 personer är hundra år eller mer i Sverige.

Lantbrukare Tyko Persson från Skruvstad är äldre än någon annan man i Grums kommun. Han är född år 1910 och i april i år fyllde han 100 år. Han har sett hur mycket har förändrats och annat är som det alltid har varit.

Det året han föddes var ett var det mycket snö i Sverige. Den första svenskbyggda flygmaskinen visades upp på stadshotellet i Landskrona. LM Ericsson installerade en telefoncentral i Paris och Sveriges första kvinnliga stadsfullmäktige, socialdemokraten Gertrud Månsson, valdes i Stockholm.

För att se sin första film på biografen behövde Tyko inte gå långt.

–  Den första filmen såg jag i en tältbiograf på gärdet nere vid Dahlénsgården bara några hundra meter från gården. Då var jag väl en sex sju år och alla barnen här i Skruvstad var där. De spelade Mannen med ärret. Det var en äventyrsfilm från Amerika naturligtvis, jajamensan. Det kostade tjugofem öre.

Jo, han bor hemma fortfarande.