Den nordatlantiska oscillationen tar kål på mig

Ändringar i lufttrycken som gör att Sibirens kalla vindar drar ner över oss gör att jag huttrar hela tiden.
Är det fler än jag som funderar på att flytta till Australien eller något annat varmt land.
Om ni undrar vart jag har tagit vägen de senaste fyra veckorna så är det nog bäst att ringa Skanova.
Skanova äger vår telestation i Skruvstad. I den ska det bytas en port för att mitt bredband ska fungera...och efter mycket krångel lät de hälsa att de kommer dit för att reparera först den 29 november. Fyra veckor!!! Är det rimlig service, tro.
I en vecka har jag nu använt mitt panik-köpta mobila bredband. Men för den som bor i ett av tre områden i Grums kommun där det är radioskugga så är livet inte så glatt. Svårt att jobba, svårt att blogga, men ganska lätta att leva. Om man bortser från de kalla vindarna. Tur att jag är gift med en finländare. Finländare bygger alltid bastun först och allt annat efter det. Hyvää.

Från förskollärare till skogsarbetare

Efter 23 år som barnskötare bytte Mia Jonsson från Kangerud, Grums ut pedagogiken mot röjsågen. Sedan två år tillbaka driver hon nu skogsgården tillsammans med sin man Olov och kan inte tänka sig något bättre.


Det var för drygt två år sedan som Mia fick för sig att provköra en av röjsågarna för att avlasta maken som hon fastnade i yrket.

– Olle var med om en svår fallolycka för drygt tre år sedan och jag tänkte att jag skulle hjälpa honom innan han var helt återställd, berättar Mia. När jag väl hade provat insåg jag hur roligt och intressant det var. Då tog jag tjänstledigt från min anställning på förskolan för att kunna arbeta fullt ut i skogen.

Kvinnor som är företagare i de gröna näringarna görs osynliga såväl i statistik över de gröna näringarna både i forskning och i företagandet. Därmed blir kvinnors förutsättningar att starta och driva företag inom dessa näringar också osynliggjorda. Kvinnor har i alla tider utfört en rad arbetsuppgifter på lantbruket och i skogen men dessa har inte alltid räknats som riktigt arbete. Men Mia är en kvinnlig skogsägare som vägrar vara osynlig.

– Det var en skön känsla att säga upp sig. Även om jag frågade mig själv om jag gjorde rätt, säger Mia. Men fördelarna väger upp nackdelarna. Jag kan själv välja vad jag vill göra och när, och den stora bonusen är att jag får jobba med kroppen. Jag kör tre till fyra timmar om dagen i skogen med röjsågen. Mer orkar jag inte vilket är lite surt eftersom ofta jag vill fortsätta en hel dag. Skillnaden i styrka och muskler mellan kvinnor och män blir påtaglig just i detta arbete även om jag skulle vilja att det inte var så. För att kunna arbeta länge måste jag hålla kroppen tränad och bygga muskler. Det räcker inte med att bara köra röjsågen. Jag måste få upp pulsen ordentligt ibland därför tränar jag genom att springa.

Att lära sig sköta skog tar tid. Mia har gått en del utbildningar genom LRF och Mellanskog bland annat skogskurser och bokföring.

– Jag lär mig en bit i taget och vi har en bra kontakt med Mellanskog, så det ska nog gå bra. Nästa steg i skogsbruket är att jag ska gå en kurs i motorsågshantering och därefter köpa en lättare motorsåg. Eftersom vi avverkar allt själva är tanken att jag ska kunna arbeta lika mycket med den biten.

– Vi är nog rätt ovanliga för är lika delaktiga i allt och driver företaget tillsammans. Jag kan lika gärna lasta ved eller göra eld i pannan medan Olov står inne och bakar, säger hon. Vi arbetar sida vid sida oavsett vilken arbetsuppgift det gäller.

Träsnidaren Andreas

Ännu en av alla roliga saker jag får göra.

Igår var jag och besökte 22-åriga Andreas Johansson i Långstad.
En sjukdom gjorde att han aldrig kunde slutföra grundskolan. Han hade för ont helt enkelt.
Istället blev han med sin farfar på en trätäljarkurs hos Göte Eriksson i Stöpafors. Då var han fast.
Detta var för tio år sedan...när han var tolv....

Tio år senare har han fått tre stipendier och ett av hans verk hänger på Karlstad Airport (som de har döp denna lilla rara flygplats till å senare tid).

Man kan inte annat än bli inspirerad när man sitter bredvid Andreas. Tyst och stillsamt växer en gubbe eller en gumma fram ur det stycke lindträ han har i täljhästen framför sig. en karvsnittkniv eller en skölpa i handen och vad som helst kan växa fram.