Pappa Berguven

Längst uppe på traversen sitter den. Med den vackra fjäderskruden, de karakteristiska fjädertofsarna och de lysande ögonen. En av världens största ugglor. Mitt på det bullrande industriområdet på sågverket vid Gruvöns bruk har den funnit en skyddad plats full med lättfångade byten.

 


Normalt sett brukar den hålla till på höga klippavsatser och berg, men eftersom tillgången på föda är god på området har den flyttat in permanent. Den kunde knappast ha valt en mer säker plats. Hela området är omgärdat av staket. Bevakningskameror sitter monterade på hela området och Securitas-väktare patrullerar dygnet runt. Dessutom håller de som arbetar på sågverket ett vakande öga på den ovanliga och sällsynta inhysingen. De har vant sig vid att ha berguven som arbetskamrat.


Vem som bevakar vem kan man ju i och för sig diskutera. När Värmlandsbygden är på besök sitter den uppflugen längst upp under det nästa fyrtio meter höga taket. Den vilar på en av betongbalkarna, som berguvar gör under dagen, och sitter med den ena ögat stängt. Det andra ögat följer varenda rörelse vi gör långt där nere på golvet.

Två nyvärpta varma ägg...

....i min hand. Kvällen är ljum och hästarna står i stallet.
Nu kan regnet koma bäst det vill.
Idag har jag varit högt uppe i traversen på ett av kommunens företag och hälsat på Pappa Berguven.
Han har flyttat in högt upp under taket med sin fru och förser hela familjen med kajor och småfåglar.
Han vaktade varje rörelse vi gjorde omkring honom med sina gulröda stora ögon.
Jag har aldrig sett denna en av världens största ugglor förut. Han var enorm.
Kroppen var ungefär sextio centimeter hög och när han flög iväg över våra huvuden var det ett jättefras av ett mörkt en och en halv meter brett vingspann.
Jag vet inte om det var de varma nyvärpta äggen, att klättra högt upp eller berguven som var bäst idag.

Sommar

Så åkte jackan på idag.
Tolv grader och molnigt.
Det känns som en evighet sedan vi hade tropisk värme.
Idag blir en bra dag att skriva ikapp.
Idag har Elina bestämt sig för vilket gymnasium hon ska läsa. Det blir hästgymnasiet i Flyinge (Lund).
Man skulle gott kunna likna vår familj vid en Banana Split.
Markus på rymdgymnasiet i Kiruna, Jorma vid Ådalsbanan i Härnösand, Sofie på hästlinjen på Lillerud, Elina på hippologen i Flyinge och jag i Portila...just nu. Det blir spännande år framöver med utvecklingssamtal i varje landsände.